UPDATES MALAYSIA

UpToDate News

Monarki British akan terhapus dalam dua generasi, Putera George tidak sempat naiki takhta

Seorang penulis sejarah kerajaan dan monarki Britain meramalkan Putera George, cicit Ratu Elizabeth, tidak sempat menaiki takhta.

Hilary Mantel berkata anak kepada Putera William itu, mungkin tidak berpeluang untuk mewarisi takhta dan menjadi raja kerana keluarga diRaja sekarang dilihat sebagai “selebriti.”

Putera George, 8 tahun, kini berada di tangga ketiga dalam senarai pewaris takhta selepas ayahnya Putera William dan ninda lelakinya Putera Charles.

“Saya fikir ia adalah ramalan yang adil, tetapi saya tidak berani bertaruh mengenainya. Sangat sukar untuk memahami pemikiran di sebalik pemerintahan beraja di dunia moden ketika orang hanya melihat mereka sebagai selebriti,” kata Mantel kepada The Times.

Ini bukan kali pertama hayat sistem beraja dipersoalkan. Spekulasi mengenai kelangsungan hayat institusi raja muncul setelah keterlibatan Putera Andrew dalam skandal Jeffrey Epstein dan Meghan Markle dan putera raja Putera Harry tahun lalu.

Baru-baru ini, pasangan itu mendakwa bahawa anak lelaki mereka menjadi mangsa perkauman yang datang dari dalam keluarga diRaja sendiri.

Putera Charles pula telah mengalami penurunan populariti di UK selepas wawancara – di mana ia mengatakan telah berhenti menjawab panggilan telefon Harry pada tahun 2020.

Nadine Batchelor-Hunt, wartawan politik di Joe.co.uk, mengatakan bahawa bangsawan “menjadi semakin tidak sesuai dalam masyarakat kontemporari” kerana skandal keluarga masa lalu dan sekarang.

“Masanya telah tiba: mari kita hapuskan monarki,” tulisnya pada bulan Mac.

Kenyataan Mantel bahawa para bangsawan dilihat sebagai “selebriti” mungkin merujuk kepada Duke dan Duchess of Cambridge, yang kelihatan berusaha keras untuk mengubah persona dan tanggapan masyarakat terhadap mereka dalam beberapa bulan terakhir.

Seperti yang dilaporkan oleh Anneta Konstantinides Insider sebelumnya, strategi PR pasangan itu nampaknya berubah setelah wawancara Harry dan Markl dengan Oprah Winfrey. Mereka melancarkan saluran YouTube, mengeluarkan foto ulang tahun tidak rasmi, dan menyesuaikan gaya media sosial mereka agar tampil lebih terkini dan “berhubungan” dengan orang ramai.

Namun, sejarawan keluarga diRaja Clare McHugh berpendapat apa yang mereka lakukan sekarang telahpun mereka lakukan sejak tahun 1840-an lagi.
Beliau merujuk kepada era revolusi di Eropah ketika banyak monarki digulingkan dan Ratu Victoria dan Putera Albert terpaksa mencari cara untuk membuat monarki tampak lebih menarik dan bertahan.