UPDATES MALAYSIA

UpToDate News

Negeri Fasa 1 PPN: 11 sektor ekonomi dibuka mulai esok

Kedai gunting rambut dibenar buka semula dengan SOP ketat

Sebanyak 11 sektor ekonomi dibuka semula untuk negeri-negeri Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN) berkuat kuasa esok, 16 Ogos.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam satu kenyataan hari ini berkata, keputusan itu dibuat setelah mengambil kira data penilaian risiko yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

Selain itu beliau berkata, keputusan berkenaan dicapai setelah pihak kerajaan berbincang dengan semua pemegang taruh dalam sektor-sektor berkepentingan.

Kemudahan-kemudahan dalam sektor perdagangan dan pengedaran dibenarkan kembali beroperasi di dalam Fasa 1 ialah:

1. Kedai cuci kereta

2. Kedai elektrik dan elektronik

3. Kedai barangan rumah dan peralatan dapur

4. Kedai perabot

5. Kedai peralatan sukan

6. Kedai aksesori kereta

7. Pusat pengedaran dan jualan kereta

8. Pasar pagi dan pasar tani sahaja

9. Kedai pakaian, fesyen dan aksesori

10. Kedai barang kemas

11. Kedai gunting rambut dan pusat/salun kecantikan (perkhidmatan gunting rambut asas sahaja)

Bagi kedai pakaian, fesyen dan aksesori, kedai barang kemas serta kedai gunting rambut dan pusat/salun kecantikan (perkhidmatan gunting rambut asas sahaja), terdapat prosedur operasi standard (SOP) kesihatan tambahan yang mesti dipatuhi.

Beliau berkata, ia termasuk memakai sarung tangan, mengehadkan masa urusan di antara pekerja dan pelanggan, serta tidak membenarkan penggunaan fitting room.

“SOP-SOP ini mungkin merumitkan tetapi ia demi keselamatan pekerja dan pelanggan,” katanya lagi.

Selain itu Perdana Menteri berkata, pemilik premis yang tersenarai dalam perniagaan boleh beroperasi semula ini perlu memastikan pelanggan yang memasuki premis menunjukkan sijil digital vaksinasi COVID-19 (digital certificate COVID-19 vaccination).

“Ini bagi membuktikan individu tersebut telah menerima vaksinasi lengkap.

“Sekali lagi diingatkan, maksud vaksinasi lengkap ialah 14 hari selepas tarikh suntikan dos kedua bagi vaksin jenis dua dos, dan 28 hari selepas tarikh suntikan bagi vaksin jenis satu dos,” katanya lagi.