UPDATES MALAYSIA

UpToDate News

Peluang kedua bagi askar tolak vaksin

“ TDM mempunyai 86,000 anggota dan tidak mahu sebarang implikasi berlaku terhadap anggota lain” - Jen Zamrose

Peluang kedua bagi  anggota Tentera Darat Malaysia (TDM) yang dipecat kerana menolak vaksin Covid-19.

Panglima Tentera Darat Jen Tan Sri Zamrose Mohd Zain berkata, pihaknya akan mempertimbangkan untuk menyerap semula anggota itu jika dia bersedia menerima suntikan vaksin.

Anggota tentera berkenaan sebelum ini telah menjalani empat sesi kaunseling selepas dia enggan menerima suntikan vaksin dan keputusannya masih sama iaitu tidak mahu menerima suntikan vaksin.

“TDM akan pertimbangkan (serap semula bertugas) jika dia mahu menerima suntikan vaksin dan saya yakin pegawai pemerintah mengambil tindakan sewajarnya.

Segala apa yang patut anggota itu dapat kita akan serahkan,” katanya pada sidang media selepas majlis penyerahan kempen Tabung Pahlawan 2020 (Matching Grant) kepada 83 persatuan veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Wisma Perwira ATM, di Kala Lumpur, semalam.

TDM mempunyai 86,000 anggota dan tidak mahu sebarang implikasi berlaku terhadap anggota lain yang bekerja dalam pasukan oleh kerana ada daripada mereka enggan menerima vaksin.

“TDM merasakan dia tidak sesuai dengan tentera darat kerana TDM bekerja dalam kumpulan dan TDM tidak mahu sebarang implikasi kepada anggota lain kerana dia seorang sahaja yang tidak mahu menerima vaksin,” katanya.

Media sebelum ini melaporkan seorang tentera berpangkat Sarjan dipecat kerana menolak vaksin Covid-19 dan menyebabkan dia kehilangan kelayakan untuk menerima skim pencen.

Sebelum ini, portal FMT melaporkan Wan Ramly Wan Seman, 39, dari Batalion ke-24 Rejimen Askar Melayu Diraja yang berpangkalan di Kem Rasa, Negeri Sembilan, “diberhentikan secara tidak terhormat”, kerana enggan memngambil suntikan vaksin Covid-19.