UPDATES MALAYSIA

UpToDate News

Pendapatan Menteri mewah sangat, kata Syed Saddiq

Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menyorot bagaimana ahli politik dapat memperoleh gaji atau pencen yang lumayan, hanya dengan berkhidmat sebagai wakil rakyat atau menjadi menteri dalam tempoh yang lama.

Perkembangan ini hadir ketika rakyat, terutamanya kelas pekerja berdepan kesukaran meneruskan kehidupan susulan Covid-19.

Syed Saddiq yang pernah berkhidmat sebagai Menteri Belia dan Sukan berkata berdasarkan pengalaman sendiri, seorang ahli kabinet dibayar RM50,000 sebulan.

Selain itu, seorang menteri juga mendapat rumah mewah di Putrajaya, sebuah kereta, pemandu, plat kenderaan bernilai ratusan ribu jika dijual, lesen import (AP) untuk membawa masuk kereta mewah ke dalam negara, dan sebidang tanah di Putrajaya.

Dia mengatakan menteri juga boleh menuntut perbelanjaan makan, dan elaun cuti.

Katanya, mereka yang sudah berkahwin boleh mendapat antara RM100,000 hingga RM200,000 untuk percutian setiap tahun.

“Saya belum berkahwin, jadi elaun saya tidak begitu tinggi,” katanya.

Malah, kata Syed Saddiq, ketika seorang menteri hendak berhenti, mereka mendapat gaji ganjaran berdasarkan penggal menteri itu sebagai anggota parlimen.

“Sekiranya seorang ahli parlimen telah menjalani 4 hingga 5 penggal, walaupun mereka berkhidmat sebagai menteri selama satu hari, pembayaran ganjaran mereka melebihi RM1 juta,” katanya.

Saddiq menyatakan pembayaran ganjaran ini perlu diteliti kerana kerajaan sudah bertukar dua kali, dengan beberapa menteri mengundurkan diri dan kemudian dilantik semula sekali atau dua kali.

“(Putrajaya mesti jelaskan) adakah ganjaran yang dibayar hanya sekali, atau setiap kali mereka berhenti, mereka dibayar RM1 juta, kemudian apabila mereka dilantik semula dan berhenti semula, dapatkan RM1 juta lagi, dan apabila parlimen dibubarkan, mereka dapat (RM 1 juta) lagi.

“Semua ini mesti dihentikan,” katanya.

Sementara itu, Saddiq berkata selain gaji menjadi menteri, ahli politik juga dapat menikmati pencen dari pelbagai sumber.

Dia mengatakan jika seorang ahli politik telah berkhidmat sebagai ahli dewan undangan negeri (Adun), ahli exco, dan menteri, atau senator, atau ahli parlimen, mereka menikmati pencen untuk setiap jawatan ini.

“Sekiranya anda menggabungkan semua pencen, ia boleh melebihi RM100,000 sebulan.

“Inilah sebabnya mengapa banyak ahli parlimen tidak mahu mengundurkan diri walaupun sudah bertahun-tahun berkhidmat,” katanya.

Saddiq mencadangkan agar kerajaan menubuhkan sebuah jawatankuasa khas untuk mengkaji gaji ahli politik, dan dana politik – kerana ahli parlimen perlu dapat menguruskan kawasan pilihan raya mereka dari segi kewangan.

“Perbincangan ini mesti dilakukan. Kita harap rakyat ikat perut, tetapi di sini di parlimen atau dalam kerajaan dapat gaji yang amat lumayan.

“Ini tidak adil bagi rakyat,” katanya.