UPDATES MALAYSIA

UpToDate News

Satu kes Covid-19 dikesan dan New Zealand terus lockdown

New Zealand terus mengambil langkah mengenakan lockdown seluruh negara setelah satu kes Covid-19 dikesan.

Perdana Menteri, Jacinda Ardern berkata seluruh negara diletakkan di bawah kewaspadaan tahap 4, iaitu tahap lockdown tertinggi, sekurang-kurangnya tiga hari dari tengah malam manakala bagi Auckland dan Coromandel pula selama empat hingga tujuh hari.

New Zealand tidak pernah mengadakan lockdown tahap 4 sudah lebih satu tahun, dan kes Covid-19 terbaru ini dipercayai adalah jangkitan pertama varian Delta di dalam komunitinya.

“Delta boleh memporak perandakan. Ini bermaksud kita perlu tegas dan bertindak awal menghentikannya. Kita telah lihat apa yang boleh berlaku di tempat lain jika kita gagal mengatasinya. Kita hanya mendapat satu peluang, ” katanya.

Di bawah tahap 4, semua warga New Zealand diminta berlindung di dalam “gelembung” yang hanya terdiri daripada keluarga seisi rumah dan tanggungan mereka. Mereka hanya boleh meninggalkan rumah untuk membeli makanan atau bekalan perubatan, untuk mendapatkan rawatan perubatan atau untuk melakukan riadah dengan jarak jauh.

Ardern berkata New Zealand tidak tahu apakah kes yang dikesan itu adalah Delta sehingga genomnya dikaji tetapi kerajaan akan bertindak berdasarkan anggapan ia adalah varian berkenaan sehingga diberitahu sebaliknya. Data yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan menunjukkan 100% kes Covid-19 yang dikesan di sempadan New Zealand dalam beberapa minggu terakhir adalah Delta.

Pegawai kesihatan belum dapat mengaitkan hubungan antara kes ini dengan apa yang berlaku di sempadan di mana seorang lelaki berusia 58 tahun dari Devonport, Auckland yang pergi ke ke wilayah Coromandel dan kemudian kembali ke Auckland. Dia kemudian diuji positif.

Sebilangan besar rakyat New Zealand masih belum diberi vaksin. Pelancaran program vaksin di negara ini pada awalnya diperlahankan oleh kekangan bekalan, tetapi negara itu menjangkakan akan memvaksinasi semua penduduknya menjelang akhir tahun ini.

New Zealand juga tidak mewajibkan rakyatnya memakai pelitup muka tetapi Ardern dan pegawai kesihatan kini mendesak mereka untuk memakainya setiap kali mereka keluar rumah.